Hayırlı olsun.!
Haber
21 Nisan 2024 - Pazar 18:11 Bu haber 794 kez okundu
 
Hayırlı olsun.!
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan yazdı,,,
Manşet Haberi
Hayırlı olsun.!

‘Mirza ve Bandırma’ başlıklı makalemiz okurlarımızın büyük ilgisini gördü. Öncelikle sağlık sorunlarımla ilgili ‘geçmiş olsun’ dileğinde bulunan ve bizzat telefonlarıyla arayan okurlarımıza bu ilgi ve yakın, içten, samimi alakalarından dolayı teşekkür ediyorum. Allahıma çok şükür iyiyim ve daha iyi olacağım günlerin yakın olduğuna inanıyorum.

 

Bugünkü yazımızda öncelikle hemen her fırsatta kullandığımız ve dilimizde yer etmiş bir cümle ve sözcük üzerinde duracağım: Hayırlı olsun..! tümcesi üzerinde duracağım. Türk dili açısından binlerce yıllık tarihsel süreç içerisinde oluşmuş bir kalıplaşmış sözden bahsediyoruz. Bazı anlamları güçlendirmek, öğüt vermek veya yeni şeyleri anlamlandırmak için kullanılan bu kalıplaşmış sözler atasözleri, deyimler ve birleşik fiillerdir. Bu ifadelerden biri de ‘Hayırlı olsun’ dur ve günlük yaşantımızda kullanmayanımız da yoktur.

 

Ortada iyi ve güzel, hoş, herkes tarafından kabul edilecek, paylaşılacak, pozitif açıdan olumlu bir şey var ise, ‘hayırlı olsun’ yani iyi ve güzel, başarılı olsun temennisiyle karşılanır. Türk dünyasında ve İslam aleminde genel olarak kullanılan bir anlamda evrensel bir dil ve sözcüktür.

 

Bu konu nereden açıldı?

 

Seversiniz, sevmezsiniz.. Düşüncelerine katılır veya katılmazsınız ama 31 Mart yerel seçimlerinde CHP’nin belediye başkan adayı Dursun Mirza, yaklaşık 50 bin Bandırma’lının oyunu alarak, belediye başkanı seçildi. Öncelikle Bandırma’lının sandıkta tecelli etmiş siyasi iradesine herkes saygı duymak ve sandık sonucunu saygıyla kabul etmek zorunda Örneğin, ben hayatım boyunca CHP üyesi olmadım ama Dursun Mirza, halkın oyu ile seçildiği andan başlayarak, tüm Bandırma’nın olduğu gibi benim de belediye başkanım.!

 

Bu noktada kentte bir sorun yaşandığını gözlemliyorum ve aslında sorun, bugünün sorunu ve sıkıntısı değil. ’Mirza ve Bandırma’ yazımla ilgili sosyal medyadaki paylaşımlar dikkatimi çekti. Kimi okurlarımız nezdinde öne çıkan Mirza ve hatta partisine yönelik bu öfke ve abartılı tepkinin, kişisel hakaretlerin, küfürleşmelerin anlamı ve mantığı ne? Daha seçildiği günden sonra makamında bir ayını doldurmamış bir belediye başkanı namzetinden söz ediyoruz. Önce, kişi olarak, karşımızdaki insana ‘hayırlı olsun’ demeyi bilmeli ve öğrenmeliyiz.

 

Bu, CHP’yi ve belediye başkanı olarak Dursun Mirza’yı eleştiri ve kızmak hakkınızı elinizden almıyor. Söylenmek ve küfür etmek başka, eleştirmek başka bir şeydir.

 

Tabiri caiz ise incik-boncuk işlerle uğraşmaktan meselelerin özüne eğilemiyor hatta geçiştirip, zamanla unutuyoruz. Örneğin, Başkan Mirza’nın son yaptığı basın toplantısında dile getirdiği eski başkan Tolga Tosun döneminden kendisine 405 milyon liralık borç bırakıldığı sözlerine Başkan Tosun, çok anlamlı yanıt vererek, yenilir-yutulur cinsten olmayan bir dizi iddiada bulundu. Son 15 ve hatta 20 yılı kapsayan bu ifşaatların, ithamların, ne yazık ki, iddiaların hiçbir  mesnedi, hukuksal dayanağı, karşılığı bulunmuyor. Mevcut belge yada tanıklıklar da bir şekilde sümen altı ediliyor.

 

Neden ve niçin?

 

Çünkü, ortada hukuk dışı, belediye bünyesinde bir yolsuzluk ya da suiistimal söz konusuysa, başvuru adresi ve yeri belli: Bandırma Cumhuriyet Başsavcılığı.! Kimse, zahmet edip, Başsavcılığın kapısını çalmıyor ve bir anlamda belediye bünyesinde yaşananlar, bir sır ve kullanışlı dedikodu malzemesi olarak kalıyor. Kişisel ve partisel düşmanlıklar körüklenip, yıllar yumruk ve diş sıkmakla geçiştiriliyor.

 

Ben, özellikle siyasi açıdan eski başkan Tolga Tosun’un son basın toplantısındaki konuşmasını ve ifadelerini ,ifşaatlarını, iddialarını önemsiyor ve Bandırma adına üzülüp, Bandırma’nın biçare haline acıyor ve üzülüyorum. Bu durum, yıllardır Bandırma’nın kaderiymiş gibi…

 

Bu ifşaatlarda ve iddialarda bulunan AK Parti veya MHP’liler değil, tam tersine, her zaman olduğu gibi CHP’liler ve bu polemiklerin önümüzdeki 5 yılı dolduracağını sanıyorum. Dilerim, yanılırım…

 

Şimdilik önemsemeyin. Çünkü, son 15 yıldır Bandırma, her ortam ve zamanda Balıkesir büyük şehir belediyesi ile çeşitli sorun ve sıkıntılar yaşadı. CHP ve Mirza’nın seçim başarısının ana nedenlerinin başında da bu sorunlu ilişki geliyor. Büyük şehir ve dolayısıyla AK Parti ile Yücel Yılmaz,  kentin gelişmesinin ve yaşadığı sorun ve sıkıntıların önündeki en büyük engel göründü.31 Mart yerel seçimlerinde Balıkesir büyükşehri CHP’li Ahmet Akın’ın kazanmasıyla siyaseten tablo değişti. Bugün, Balıkesir ve Bandırma’da CHP’li bir yerel yönetim var ve büyük şehrin ilk Meclis toplantısında Dursun Mirza, 1.Başkan vekilliğine seçildi. Bir çok CHP’li büyükşehir meclis üyesi de kilit görevlere seçildi.

 

Başta Mirza olmak üzere tüm üyelere yeni görevlerinde başarılar diliyor ve hayırlı olsun diyorum. Bir anlamda artık yatırım ve hizmette mazeret dönemi bitti. İş istiyor, kentin aç olduğu hizmet ve yatırımları bekliyoruz. Bandırma halkı ve seçmen de CHP ve Mirza’ya verdiği oy desteğinin bir an önce karşılığını görmek istiyor.

 

Şimdilik bu kadar.

 

Esen kalın..

Kaynak: Editör:
Etiketler: Hayırlı, olsun.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı